Wim van Herk studeerde aan het Conservatorium te Arnhem Schoolmuziek, Koordirectie, Orkestdirectie en Piano.

Na zijn afstuderen heeft hij de studie Orkestdirectie voortgezet bij Louis Stotijn te Den Haag. Hij volgde diverse masterclasses in binnen- en buitenland bij o.a. Jan Eelkema, David Porcelijn en Kurt Sanderling (Weimar)
In de periode van 1991 tot 2001 was hij als docent Koordirectie verbonden aan UNISONO (Kunstfactor) t.b.v. de Meerjarige Dirigenten Opleiding.  In 2002 is hij een lespraktijk begonnen voor Koor- en Orkestdirectie. Daarnaast leidt hij workshops voor zowel vocale als instrumentale ensembles. Regelmatig was hij te gast in Istanbul waar hij masterclasses gaf voor gevorderde zangers uit en buiten Turkije. Sinds 2011 is Wim artistiek directeur van de ‘International Istanbul Choirday's'.

Regelmatig treedt hij op als gastdirigent. Zo gaf hij in 1996 een gastdirectie bij het Limburgs Symfonie Orkest en maakte in datzelfde jaar een concerttournee door Hongarije met het Europese koor "Vox Europae" In mei 2004 verzorgde hij gastdirecties bij het Leeuwarder Kamerkoor en het Istanbul European Choir. In 2007 was hij te gast bij de Acapella Grup Istanbul met een Mozart programma. Van 2004 - 2007 dirigeerde hij RBO Sinfonia (nu Het Holland Symfonie Orkest) tijdens het Maasboulevard festival "Schiedam Klassiek".
Vanaf 2011 is hij Artistiek leider van Raadhuis Klassiek Oud-Beijerland. Jaarlijks verzorgt hij het grachtenconcert aldaar met het Holland Symfonie Orkest, waarvan hij vaste gastdirigent is. Sinds 2014 verzorgt hij met het HSO een openluchtconcert in het kader van “Groevenbeek Klassiek” in Ermelo.
Naast het dirigentschap bij COV Goes is hij artistiek leider van het landelijk kamerkoor Zestien Wad.
Diverse buitenlandse concertreizen staan op zijn naam naar o.a. Leipzig, Weimar, Parijs, Budapest, Tallinn, Istanbul, Praag en Londen.
In de periode 2007-2015 was hij als dirigent verbonden aan de KCOV Excelsior te Amsterdam, waarmee hij jaarlijks de Matthäus Passion uitvoerde in het Concertgebouw.
Naast zijn werk als dirigent is Wim ook actief als pianist. Zo begeleidt hij regelmatig vocalisten en instrumentalisten.

Inmiddels heeft hij ook  recitals gegeven met de tenor Frank Fritschy, bas-bariton Kees van Hees en bas-bariton Martijn Sanders.
Sinds 2014 maakt hij deel uit van het Maas-Marimba-Trio, dat verder bestaat uit Léon de laat en Peter Bansberg, beide verbonden aan het Holland Symfonie Orkest.